← Back to front page

Eroon hämähäkinseitistä

Marko SahlmanNäin sitä tuli taivuttua ja raavittua kasaan ihka ensimmäinen blogikirjoitus ikinä – aiheena SOA.  Olen työskennellyt SOA-ratkaisujen parissa parisen vuotta ja täytyy myöntää, että olen koukussa. Ambientian leivissä olen ollut nyt vajaa viitisen vuotta ja toimin sovelluskehittäjänä Ambientian Joensuun toimistolla, jossa meitä on tällä hetkellä kahdeksan.

Monet ohjelmistoprojektit kärsivät heikosta päivitettävyyydestä ja monimutkaisuudesta. Vuosia kehitetty projekti voi yllättäen tulla pisteeseen, jolloin sen päivittäminen ei yksinkertaisesti ole enää kannattavaa. Tähän ongelmaan päädytään yhä useammin.  Tiukat sidokset projektin sisällä niin sisäisiin kuin ulkoisiinkin järjestelmiin muuttuvat vähitellen monimutkaiseksi hämähäkinseittiä muistuttavaksi kokonaisuudeksi, jonka ylläpitäminen ja päivittäminen käy erittäin haastavaksi.  Tämä johtaa ylläpito- ja jatkokehittämiskustannuksien kasvuun.

Service-oriented Architehture (SOA) eli palvelusuuntaunut arkkitehtuuri auttaa kehittäjää ja arkkitehtiä kyseisessä ongelmassa.  Kysymyksessä ei ole uusi teknologia vaan pikemminkin uusi ajattelutapa.  Yksi oleellisista SOA:n komponenteista on palveluväylä (Enterprise Service Bus), joka mahdollistaa viestipohjaisen kommunikoinnin palveluiden välillä. Palveluväylä on joustava, hyvin skaalautuva ja helposti muokattavissa oleva kommunikointitapa.

SOA-ratkaisut ovat yleensä hieman hitaampia toteuttaa verrattuna suoraviivaiseen toteutustapaan. SOA:n vahvuus iskeekin vasta myöhemmin, kun järjestelmät muuttuvat, jolloin ainoastaan muuttuvaan järjestelmään kommunikoiva toteutus joudutaan muokkaamaan kohdejärjestelmälle sopivaksi.  Esimerkiksi www-sovelluksen yhteydessä olevaa komponenttia ei tarvitse kirjoittaa uudelleen.Milloin sitten kannattaa siirtyä perinteisestä mallista tähän uuteen ajattelutapaan?  Viimeistään seuraavassa projektissa. Mitä enemmän sidoksia eri järjestelmiin on  syntynyt, sitä enemmän ylläpitämiseen tai siirtymiseen joudutaan käyttämään aikaa ja rahaa. Vain pienen ja itsenäisen palvelun kanssa kannattaa suosia muita ratkaisutapoja.

Käytännön toteutuksissa www-palvelun rinnalle tarvitaan tukeva perusta  – SOA-alusta.  Alustaa valittaessa pääasiat ovat valmiit komponentit, skaalautuvuus, varmuus ja tuen toimivuus. Monet alustat pystyvät tähän – Ambientian valinta on JBoss, jossa kustannustehokkuus, toimiva tuki ja skaalautuvuus  yhdistyvät. Red Hatin tukema JBoss Enterprise SOA Platform on varsin loistava esimerkki  hyvin toteutetusta ja tukevasta alustasta.  Palvelusuuntautunut arkkitehtuuri on ollut pinnalla vuosia, mutta harva on jaksanut ajatella asiaa pitemmälle. Toivottavasti lisääntynyt tietoisuus ajattelutapaa kohtaan kasvattaa entisestään kiinnostusta toteuttaa ratkaisuja näinkin joustavasti ja helposti.  Kyseessä on kuitenkin yksi uusia tulevaisuuden ikkunoita avaavista malleista.

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.