← Back to front page

Ostaisinko pilvipalveluja?

Teknologia- ja palvelujohtaja Henri Sora vastaa Ambientian Business Platform Services -liiketoiminnasta.

Teknologia- ja palvelujohtaja Henri Sora vastaa Ambientian Business Platform Services -liiketoiminnasta.


Ostanko Ambientialta pilvipalveluja?

Kyllä, Ambientialta voi ostaa pilvipalveluja. Cloud computing –termille on monta käsitystä ja monta määritelmää. Yksi niistä on Vmwaren käyttämä Virtual Private Cloud. Ambientian ylläpidossa olevat palvelut ajetaan pääasiassa Vmwaren vSphere tekniikalla, joka on siis tätä mystistä virtuaalista privaattipilveä.

Kannattaako sitten pilvipalveluja käyttää?

Aikaisemmin asiakkaalle ostettiin yksi tai useampi pitsaboksipalvelin, jolta heidän verkkopalvelunsa ajettiin. Sen seurauksena koneen prosessori ja levyjärjestelmän peilausratkaisut olivat aina puheenaiheena IT:n kanssa. Nyt tälle ei ole tarvetta, koska ne pääasiassa abstraktoituvat asiaakkalle kokonaan.

Kyllä, pilvipalvelujen käyttö on ehdottomasti suositeltavaa, koska yksi oleellinen hyöty on palvelinlaiteresurssien loittoneminen asiakkaan ongelmasta toimittajalle entistä enemmän. Ambientiankin käyttämässä laiteistoratkaisussa on erittäin moninkertaisia kahdennusmahdollisuuksia ja kaikki laitteiston komponentit on vähintään kahdennettu, mutta useammassa kohdassa komponentteja samassa tehtävässä on vieläkin enemmän. Yksittäisen asiakkaan ei ole mahdollista hankkia tällaista ratkaisuja, mutta toimittajan investoidessa jaettuun kapasiteettiin tämä tulee kaikkien saavutettaville.

Eivätkö oikeat pilvipalvelut tule Amazonista?

Kyllä, oikea pilvipalveluajatuksen mukainen pilvi tulee juuri Amazonilta, Rackspacelta tai muilta alan suurilta pelureilta. Mielestäni loppuasiakkaalle malli tarkoittaa hankalammin ymmärrettävää hinnoittelua, koska hinta on jemmattu monen erilaisen komponentin sisään. Sen lisäksi tarvitaan vielä monenlaisia ylläpito- ja mittauspalveluille.

Pilvipalvelujenkin käytössä menee asioita aina metsään

Minusta on hassua miten tällä hetkellä on kiinnitetty erityistä huomiota pilvipalveluiden hintamielikuvaan. Tuntuu siltä, että keskustelussa unohtuu usein se, että ohjelmistoissa on virheitä ja niissä on kaikenlaista ylläpidettävää yhä edelleenkin. Pilveen siirtyminen ei voi ratkaista näitä asioita. Pilvipalveluiden käytössäkin menee asioita metsään ja palvelu lakkaa vastaamasta. Silloin tarvitaan osaavaa ylläpitoa hoitamaan asiat takaisin päiväjärjestykseen nopeasti.

Teenkö jotain väärin, jos en osta pilvipalveluja?

Kyllä ja et. Weppipalveluiden kohdalla oleellisempaa on toimittajan kyky vastata verkkopalvelun:

* muutostarpeisiin
* käynnissäpitoon
* asiakaspalveluun ja tukeen.

Ne ovat asioita, jotka oikeasti näkyvät verkkopalvelu kanssa toimivien ihmisten päivittäisessä työssä.

Toisaalta jos et ole ollut vielä mukana virtuaaliprivaattipilvien ilosanomassa oman IT-infrasi kanssa, soitapa toimittajallesi, heillä on paljon kiinnostavaa kerrottavaa. Tai kysy meiltä muutama tipsi, jolla pääset alkuun. Se kannattaa.

Teenkö oikein, kun ostan pilvipalveluja Ambientialta?

Kyllä teet. Pystymme tuottamaan kaikki pilvipalveluiden hyödyt asiakkaidemme iloksi, mutta ennen kaikkea tuemme käyttöä osaavalla ylläpidolla ja asiakaspalvelulla. Kokeilkaapa, ja soittakaa meille.

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.