← Back to front page

Persoonasuunnittelulla parasta palvelua juuri minulle!

Tuuli pohtii persoonasuunnittelua Helsinki-VantaallaOlisi mukavaa kun voisimme suunnitella verkkopalvelua vain yhdelle käyttäjälle – mielellään ihan itsellemme.

Kuinka helppoa olisikaan käydä itsensä kanssa vuoropuhelua siitä, minkälainen verkkopalvelu olisi omaan mieleen kaikkein mukavin käyttää! Voisi valita väritkin ihan oman mieltymyksen mukaan ja tehdä vain itselle tärkeitä toimintoja ja luoda niihin omaan käyttölogiikkaan helposti sopivia käyttöliittymiä.

Google Analyticsistä voisi tehokkaasti seurata omaa käyttäytymistään verkkopalvelussa tilastojen valossa. Saavutettuja tavoiteprosentteja olisi helppo analysoida – miksi olen käyttänyt aikaani vain näin vähän tässä toiminnossa? Mikä avainsana olisi tehokkain minua varten kun googlailen tätä sisältöä?

Myös tämän minulle suunnitellun palvelun jatkuvan kehittämisen roadmapin tekeminen olisi kivaa ja yhteisöllistä. Sitä voisi vaikka keräillä junassa istuessa ideoita ylös uusista tavoista koukuttaa itseään enemmän kiinni tuohon itse itselleen suunnittelemaansa verkkopalveluun. Tätä tarkoitusta varten voisi vaikka tehdä jonkun kevyen mobiilisovelluksen, jolla keräilisi kätevästi niitä ideoita suoraan livenä sinne verkkopalveluun itselleen äänestettäväksi ja kommentoitavaksi. Olisi kiva käyttäjänä vaikuttaa palvelun kehityssuuntiin! Johan siinä saattaisi saada jopa rakentavaa keskustelua itsensä kanssa aikaiseksi kun vähän myöhemmin palaisi johonkin omaan huonoon ideaan. Kesäkuinen minähän saattaisi vaikka olla eri mieltä helmikuisen minän kanssa.

Ja kuinka nopeaa itselle suunnittelu olisi, kun ei tarvitsisi tehdä palvelua kuin omassa käytössä oleville laitteille! Minun ei tarvitsisi siis huomioida kuin iPad, MacBook (1280×800) ja iMac 24′ sekä tietysti N9 ja kasa erilaisia selaimia kuten Crome, Firefox ja Safari. Lisäksi minulla on tunnetusti tarve tulostella pidempiä tekstikokonaisuuksia, joten myös tulostustyylien tulisi olla harvinaisen selkeitä.

Ja olisi myös harvinaisen helppo seurata omaa sosiaalista käyttäytymistään verkossa ja hyödyntää juuri oikeita kanavia kun käytetyimmät palvelut voisi kartoittaa ihan vaan selaimen historiaa hyödyntäen.

Niin, näinhän sen tosiaan pitäisi olla kun käyttää palvelua, jonka kohderyhmään kuuluu. Jos suunnittelu on onnistunut tuntuu palvelu käyttäjän käteen juuri oikealta. Kaiken tämän takana on oikea lähtökohta suunnitteluun – käyttäjäryhmien tunteminen ja heille suunnitteleminen. Tehdäksemme loistavaa palvelua loistavalla käyttöliittymällä verkkoon pitää lähteä liikkeelle loppukäyttäjästä. Millainen käyttäjä on ja mitä haluamme hänelle tarjota? Millaisista lähtökohdista käyttäjä palvelua lähestyy.

Tähän kysymykseen oikeita vastauksia etsimme Ambientian konseptointitiimissä mm. persoonasuunnittelun avulla. Hyvin suunnitelluilla ja jatkuvasti päivitettävillä persoonilla varmistetaan se, että sisältö, toiminnot ja käyttäjät kohtaavat. Persoonakuvaus on tiivistetty havainnollinen  tarinamuotoinen kuvaus kohderyhmän ominaispiirteistä. Persoonissa pyrimme siis kuvaamaan millainen käyttäjä on ja miten käyttäjä käyttää verkkopalvelua.

One Response to “Persoonasuunnittelulla parasta palvelua juuri minulle!”

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.