← Back to front page

Sosiaalinen media muuttaa johtamiskulttuuria

Yle uutisoi jokin aika sitten johtamiskulttuurin muutoksesta sosiaalisen median myötä. Kuten jutussakin mainitaan, somen verkostot ovat työpaikoilla nyt tai varsin pian. Yle toteaa

Facebookit, Twiterit ja muut sosiaalisen median verkostot tulevat entistä enemmän työpaikoille. Miten niitä voidaan hyödyntää johtamisessa ja työn teossa vai onko se ajanhukkaa? Oletko sinä sosiaalisen median torjuja, kokeilija vai talkoolainen?

Ambientialla ei olla somen torjujia, todellakaan!

Vappu

Vappuhaasteketju kuvineen

Verkossa työskenteleminen on joustavaa, nopeaa ja helppoa – ja tämän voin sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä! Olen nyt kolmisen kuukautta saanut nauttia ambientialaisesta hengestä, joka todella ilmenee verkossa. Ambientialla käytössä on sisäinen wiki, jonka avulla siirretään materiaalit, tiedotetaan tapahtumista, jaetaan kokemuksia, tehdään kyselyitä ja äänestyksiä – sekä osallistutaan vappunaamiaisiin! Sen kautta todellakin tehdään kaikki.

Täysin uuteen ympäristöön soluttautuneena olen päässyt opettelemaan erinäisen määrän softia, joiden avulla työt tehdään palavereista ja työtehtävien jakamisesta aina neuvotteluihin ja pikaisiin kyselemisiin asti. Chatissa on mahdollista kysellä nopeammin kuin sähköpostitse, mutta kuitenkin työnteon rauhaa kunnioittaen: vastaanottaja vastaa, kun sopiva hetki tulee, eikä keskeytys ole täydellinen, kuten puhelimella usein tapahtuu. Chatti on myös kahvihuone, jossa jaetaan videolinkkejä, kommentoidaan säätä ja nautitaan tilannehuumorin nyansseista laidasta laitaan.

Itse olen somen käyttäjänä noviisi, mutta mahtavan työyhteisön ja erinomaisten työvälineiden myötä olen kovaa vauhtia muuttumassa kokeilijasta talkoolaiseksi – ja yhä edemmäs on tavoitteeni! Tämän Salpauksen Katri Luukka Ylen haastattelussa oivasti tavoittaakin

Seuraava vaihtoehto on sosiaalinen intranet. Ja sitä kautta se, että me oikeasti jaamme tekemisemme. Se poistaa päällekkäisyyttä työssä, tuo avoimuutta ja innovatiivisuutta.

Tällainen tiedon jakaminen, ettenkö sanoisi ambientialainen verkossa toimiminen, vaatii paljon luottamusta, aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta kaikkien työntekijöiden välillä. Johtamisen muutos näkyy lähinnä tiedonsiirron tavoissa, mutta palavereja se ei ole poistanut: ne käydään oman pöydän ääressä palaverihuoneiden sijaan. Kokouksia varten avokonttorissa työskentelevät voivat siirtyä vapaisiin työhuoneisiin tai palaverihuoneisiin, jos sellaisia toimistolla on. Mikäli vapaita huoneita ei ole, vaatii kokoustaminen huomaavaisuutta ja joustavuutta samassa tilassa työskenteleviltä. Muutokset johtamiskulttuurissa tarkoittavat lähinnä muutoksia tilassa – ja nopeudessa, jolla johtaminen tapahtuu. Joustava työskentely, kuten etäily, jota Ambientialla tehdään paljon, vaatii tekijältään syvää sitoutumista ja kollektiivista ajattelua. Varsinkin sisäisesti motivoituneet ihmiset, kuten itse olen, ovat verkkotyöskentelyssä oikeassa elementissään!

Kunnolliset työvälineet, kuten hyvälaatuiset langattomat kuulokkeet, laadukkaat näytöt sekä tehokkaat koneet ovat luontaisen kanssakäymisen edellytyksiä, ja työergonomiaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Itse olen onnellisessa asemassa, kun pääsen käyttämään Ambientian, wikipalveluja tuottavan työyhteisön omaa wikiä ja näen itse käytännössä, kuinka joustava, nopea ja helppo wiki on.

Vappuoma

HR-suunnittelija sanoi miau

Poisoppiminen hitaampaa kuin oppiminen, mutta tässä asiassa se kannattaa! Työ ja johtaminen tulevat muuttumaan merkittävästi näiden välineiden seurauksena. Minulle on ilo päästä näkemään muutos eturintamassa ja toivon, että sosiaalinen intranet tulee notkeuttamaan työyhteisöjen arkea mahdollisimman laajalti.

One Response to “Sosiaalinen media muuttaa johtamiskulttuuria”

  1. Henri Sora

    Kiinnostava naksuttelu, Hilla. Minusta tuo menee jo vähän myyntitekstin puolelle. 🙂 Toisaalta on kyllä hämmentävä huomata miten paljon asioita oikeasti tehdää tässä firmassa verkossa. Lähes kaikki asiat tapahtuvat meidän Confluencen kautta – ja siten, että ne ovat näkyvissä kaikille. On tietenkin palkka-asioita, ja muita vastaavia, jotka on pakko käsitellä piilossa, mutta pääasiassa kaikki materiaali on julkista. Se on melkoinen muutos johtamiselle ja avoimmuudelle.

    Edelleen, on pakko sanoa, että tällä tavalla johdettaessa tarvitaan myös hyvää kirjoitustaitoa. On pakko osata tiivistää oma sanomisensa järkevään muotoon, jos aikoo saada asiansa läpi. Se on taas melkoinen mullistus verrattuna perinteiseen käskytyskulttuuriin.

    Hienoa!

    Reply

Leave a Reply

  • (will not be published)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.