← Back to front page

Tänäänkin on hyvä päivä etäillä

Etätyö on kiinteästä työpaikasta ja työajasta riippumatonta työtä, joka pitää sisällään ajallisen jouston työn tekemiseen sekä jouston työn tekopaikkaan. Ambientiassa etätyö on luonnollinen osa yrityskulttuuriamme ja etätyön tekemiseen kannustetaan ja rohkaistaan. Etätyötä tehdään meillä satunnaisista kotitoimistopäivistä aina siihen, että varsinainen työntekopaikka on siellä missä kotikin. Ja onpa töitä paiskittu etänä maailmanvalloitusmatkoilta  ja aina Väli-Amerikasta käsin!

Etätöitä Väli-Amerikan malliin

Etätyön tekeminen tuo kuitenkin omat haasteensa niin työntekijälle, työkavereille kuin projektipäälliköille ja esimiehillekin. Suurimmat kompastuskivet saadaan raivattua sopimalla etukäteen etätyön pelisäännöistä, kuten kuinka usein, miten ja missä etätyötä tehdään. Etätyönä suoritettavat tehtävät on hyvä miettiä jo etukäteen ja keskustelu niistä lähimmän projektitiimin kanssa tukee niin etäilijää kuin työyhteisöä. Etätyö on siten läpinäkyvää ja avointa; etäilijän ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa verkkareissaan kotitoimistolla samaan aikaan kun muu toimistotiimi välttelee yhteydenottoa, jotta ei häiritsisi etäilijän päivää.

Ambientian työtapa ja tehokkaat projektien hallintamenetelmät mahdollistavat ja tukevat etätyöntekoa merkittävästi. Projektien kulmakivenä toimii päivittäinen 15 minuutin työpalaveri, jossa käydään läpi edellisen päivän tuotokset, tulevan päivän tehtävät sekä mahdolliset hidasteet ja esteet projektin etenemiseen. Suurempia projektiin liittyviä asiakokonaisuuksia käsitellään viikoittain pidemmissä palavereissa. Kaikki projekteihin liittyvät palaverit järjestetään verkossa, joten myös etätyöntekijän on helppo niihin osallistua.

Alle on koottu yhden pitkän linjan etätyöntekijämme vinkkejä etätyöhön. Näihin ajatuksiin on mielestäni hienosti kiteytetty etätyöntekijän oloa ja eloa helpottavat ohjeet. Kiitos Villelle asian kiteyttämisestä!

Oma tila + Oma rauha = Hyvä etätyö

Tee oma toimisto
Kotona työskennellessä työpisteen pitää olla selkeästi erillään muusta kotiympäristöstä. Olkoon se sitten jokin erillinen huone (tai vaikka vaatehuone) tai muuten selkeä paikka missä “ollaan töissä”. Älä tee töitä olohuoneen sohvalla, keittiössä ruokapöydän ääressä, äläkä myöskään makuuhuoneessa sängyssä maaten. Siitä ei tule mitään. On oltava jokin paikka johon “lähdet töihin”

Noudata työaikoja
Mene töihin samaan aikaan kuin muutkin ja lopeta silloin kun muutkin lopettavat. Älä ajattele että “teen tämän illalla/viikonloppuna/ensi kesän keskiviikkona”, koska et sitä kuitenkaan tee. Työt tehdään työajalla ja kun työaika loppuu, suljet koneen ja lähdet pois. Vaikka olisi miten hyvä juttu kesken tai jos saat jonkun idean illan mittaan, niin teet sen vasta seuraavana päivänä.

Sosiaaliset kontaktit
Etätöissä ollessa ei ole mitään erityistä toimistoa tai työpaikkaa, minne mennä. Samalla puuttuu se työympäristö mihin kuuluu olennaisena osana ihmiset. Tässä kohtaa tarkoitetaan siis ihan oikeita livenä esiintyviä ihmisiä, ei Skypen ikkunassa näkyviä avatareja, jotka kirjoittelee chattiin ja välillä saattaa soittaa jonkun puhelunkin.

Etätyöntekijänä on entistä tärkeämpää pitää yllä muuta sosiaalista toimintaa työajan ulkopuolella. Älä jää möllöttämään kotiin töiden jälkeen, koska pian saatat huomata, että et ole käynyt ulkona viikkoon.
Ja jos tulee mahdollisuus tai pyyntö tai muu hyvä tekosyy lähteä käymään toimistolla, niin mene ihmeessä! Välillä kannattaa käydä näyttäytymässä paikan päällä. Yksi matkustuspäivä jossain välissä piristää kummasti ja taas jaksaa puurtaa etänä pitkän aikaa.

Suomessa vietetään kansallista etätyöpäivää perjantaina 21.9.2012. Ambientia on mukana tukemassa tapahtumaa ja kannustaakin henkilöstöään mahdollisuuksien mukaan tekemään etätyötä myös tulevana perjantaina. Lisätietoja tapahtumasta www.etatyopaiva.fi

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.