← Back to front page

Yhteisöllistä etätyötä maaseudulla

On kivaa jäädä kotiin maalle etätöihin. Erityisen virkistävää on ottaa polkupyörä auton sijasta, ja polkaista kirkonkylän raittia peltojen ympäröimälle paloasemalle. Aamu oli kolea, mutta raikas ja sarasti kauniisti. Osallistuin Mietoisten yhteisölliseen työtilakokeiluun osana kansallista etätyöpäivää, joka oli perjantaina 21.9.

Kuulun Turun toimiston suunnittelutiimiin ja ajan Mietoisten ja Turun väliä neljä kertaa viikossa edestakaisin. Yleensä pidän perjantaisin etätyöpäivän kotoa Mietoisista käsin, mikä tarkoittaa sitä, että olohuoneen sohvan ympäristöön ilmestyy työhön liittyviä paperikasoja. Tällä kertaa oli mukavaa vaihtelua poistua kotoa yhteisölliseen työtilaan.

Yhteisötyötilakokeilu oli tehty Hub-yhteisön periaatteen mukaisesti. Hub on tapa verkostoitua ja tehdä töitä yhteisissä työtiloissa. Tarkoitus on, että yhteisöön hakeutuneet yrittäjät voivat vaihtaa ajatuksiaan ja parhaimmassa tapauksessa tämä voisi poikia yhteisiä projekteja ja uuden liiketoiminnan syntymistä. Yleensä Hub-tila tarjoaa pöydät, verkot, tulostimet, fläppitaulut ja muuta toimistomateriaalia. Tyypillinen hubilainen on media- tai markkinointialalla tai it-alalla.

Vilskettä Mietoisten paloaseman yhteisötyötilassa

Mietoisten paloaseman yhteisölliseen työtilaan kerääntyi mm. hankekoordinaattori, it-alan yrittäjä, toimittaja, kunnanjohtaja, kauppias, mainosalan yrittäjä ja kalevalainen jäsenkorjaaja. DNA tarjosi 4G-yhteyden ja Document House monitoimilaitteen. Aamu alkoi hässäkällä, kun Turun radion ja Lounais-Suomen uutiset olivat tekemässä juttua kokeilusta ja haastattelivat etätyöntekijöitä. Lounasaikaan kävelimme lähellä olevaan Tumikuu-ravintolaan, josta sai erinomaisia kaalikääryleitä. Lounaan jälkeen kalevalainen jäsenkorjaaja kertoi työmenetelmistään näytöshoidon ohessa. Yhteisöllinen työtila olisikin täydellinen tällaiselle yrittäjälle, onhan sinne kokoontunut valmis päätetyöstä vinoon vääntynyt asiakaskunta. Kello 14 jälkeen oli lyhyt seminaari, jossa mielenkiintoisimmat jutut käsittelivät Hub-yhteisöjä ja Flexwork-projektia. Flexwork-hankkeessa on kyse joustotyöstä, jossa työyhteisö lähtee tekemään esimerkiksi viikoksi töitä saaristoon. Voisi toimia hyvin workshop-ajatuksena; asiakas ja projektitiimi muutamaksi päiväksi intensiiviselle suunnitteluretkelle, pois kolkoista neuvotteluhuoneista!

Yhteisöllisen työtilan toteutuksessa on joitain ongelmia. Etätyöntekijä uppoutuu helposti omaan työhönsä ja pitää työnsä ja ideansa omana tietonaan, jolloin yhteisöllistä idean jatkojalostamista ei synny. Hubit vaativatkin jonkin verran ohjailua, jotta etätyöntekijät joutuvat sosiaalisiin tilanteisiin toistensa kanssa. Lisäksi, ainakin tässä ensimmäisessä kokeilussa kovin moni ei oikein saanut tehtyä töitä, mutta tämä johtunee siitä että oli aika paljon oheisohjelmaa. Lisäksi työpuheluiden puhuminen on koettu hankalaksi, vaikka ketään ei puheensorina haitannut palolaitoksella perjantaina.

Polku lounaspaikkaan.

Jos Mietoisten työtila jää etätyöläisten käyttöön jatkossakin, voisin ainakin välillä sitä käyttää. Täytyy vain valita sopiva projekti, mitä sinne menee tekemään. Keskittymistä vaativat pitkäkestoiset työt on jatkossakin syytä tehdä omassa rauhassa. Voin kuvitella että sellainen yrittäjä, joka tekee maaseudulla etätöitä pääsääntöisesti, pitää tuollaista työtilaa keitaana. Omalla kohdallani etätyöpäiväksi kotiin erakoituminen kerran viikossa on itse asiassa sellaista, mitä kaipaa kaiken matkustelun ja kiireen keskellä. Samalla voi pitää seuraa koiralle ja vaikka pestä pyykkiä! Kunhan vielä ehätän kunnostamaan pihavarastosta löytämäni suuren talonpoikaispöydän, niin saan etätyöhuoneeni valmiiksi ja voisin pyhittää sohvan ympäristön pelkästään vapaa-ajalle.

Lisätietoa ja tunnelmia Mietoisten paloaseman yhteisöllisestä työtilasta Facebookissa

 

One Response to “Yhteisöllistä etätyötä maaseudulla”

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.