← Back to front page

Kasvufoorumin opit – nouse tuhkasta ja tee

Scott Hannah from Facebook Mobile

Scott Hannah Facebookin Mobile-yksiköstä

Vaikeuksien kautta voittoon ja Fenix-lintuna ylös. Tämä oli vallitseva tarina kun Supercell, Blancco ja Trulia jakoivat kokemuksiaan yrittämisestä. Kasvufoorumi 2013 antoi taas mukavasti lisävirtaa ja uusia ajatuksia.

Pitää tehdä, unelmoida, suunnitella yksinkertainen strategia ja epäonnistua. Epäonnistua kuitenkin nopeasti, jotta voi oppia, kehittää toimintaa ja epäonnistua sitten taas tarvittessa uudestaan. Samaan learning by doing -menetelmään olen uskonut itsekin. Kun on riittävästi intoa, uskallusta ja ideoita, voi suuntaa aina korjata matkalla. Vauhti ei kyllä aina korjaa virheitä.

Supercellin kohdalla historia oli aika dramaattinen. Ilkka Paananen kertoi, että ensimmäinen loistava peli oli lähes valmis, aikaa ja rahaa palanut melkoisesti, kun hommaan pistettiin ruksit päälle. Strategia muuttui, eikä konsepti tuntunut enää uskottavalta. Siinä saattoi sattua pelintekijöitä päähän lujaa, kun koko toiminta aloitettiin uudestaan alusta.

Lavalle saatiin vauhtia, kun Alexander Stubb kertoi meitä jokaista koskettavia faktoja Euroopan vahvuuksista. EU on varsinkin talousuutisten sylkykuppi, jota voidaan mollata nollakasvusta ja velanotosta. Puhumme silti maailman suurimmasta taloudesta, jossa voidaan hyvin ja hoidetaan asioita oikein. Maailman maista yhdeksän kymmenestä erilaisin mittarein hyvästä maasta on eurooppalaisia.

Scott Hannan Facebookista pamautti tajuntaan muistikuvan ensimmäisistä internet-kännyköistä. Tiiliskiven, jonka surkealle näytölle sai tiedon säästä ja mitään muuta ei sitten saanutkaan. Se oli iso lupaus ja huikea floppi. Mobiili internet unohtui tavalliselta käyttäjältä kymmeneksi vuodeksi löytyäkseen sitten nyttemmin taskustamme kuin sattumalta.

Blanccon Kim Väisäsen tiivistyksestä tykkäsin: “tee”. Hän on hyvin noudattanut teesiään, sillä Blancco on mennyt erilaisesta myyntimallista toiseen. Neljää mallia on kokeiltu ja nyt viimeisin tuntuu toimivan edellisiä paremmin. Heidän viimeksi kehittämänsä myyntiverkosto koostuu eri maissa olevista paikallisista yrittäjistä, joiden kanssa Blanccolla on yhteisyritykset. Minusta malli vaikutti yksinkertaisen toimivalta, mutta myös nykyaikaiselta. Jatkossa varmasti yhä suurempi osa maailman tietotyöstä tullaan tekemään yrittäjävetoisesti pienissä yksiköissä.

Kasvufoorumi keräsi Musiikkitalon salin täyteen

Kasvufoorumi keräsi Musiikkitalon salin täyteen

Myyntiverkostosta siirryttiin vuorenhuipulle. Atte Miettisen esittämät hienot vuoristomaisemat ja huimat seikkailut eri mantereiden korkeimmilla huipuilla saivat yleisön hiljaiseksi. Everestille meno on todella pitkäkestoista ja kovaa touhua. Kahden kuukauden aikana vuodesta yritys on edes mahdollinen. Aten mukaan heidän huiputuksessaan pakkasta oli 40 astetta ja tuuli 60 metriä sekunnissa. Tiimityö on vaatimus, sillä jos korkealla sattuu jotain tarvitaan 14 miestä siirtämään yksi loukkaantunut alas. Muussa tapauksessa matka saattaa päättyä vuorelle lopullisesti.

Sami Inkisen Truliaan tiivistyi usko omaan asiaan. Kun markkinat sanoivat, ettei tuotetta tarvita nyt eikä tulevaisuudessa, Inkisen tiimi ei antanut periksi. Heillä oli ajatus, että tulevaisuudessa kiinteistövälityksen on Yhdysvalloissa pakko mennä verkkoon ja niin vääntäminen asian parissa jatkui. Lopulta homma alkoi kääntyä ja menestynyt Trulia listattiin viime vuonna New Yorkin pörssiin.

Tiit Paananen kertoi Skypen tarinan sekä sen merkiksestä pienelle maalle. Hekin halusivat oman nokian ja saivat menestyvän ympäristön, jonka käyttäjämäärät ovat kasvaneet huimaa vauhtia.

Sitten siihen oikeaan Nokiaan, mutta vain lähinnä henkilön taustan vuoksi. Nokian ja F-Securen hallituksien puheenjohtaja Risto Siilasmaa avasi strategian merkitystä yrityksissä. Kun keskustelin Riston kanssa tilaisuuden jälkeen hän kertoi hallituksen puheenjohtajan homman olevan nimeen omaan strategian tekemistä samaan aikaan, kun toimitusjohtaja koittaa painia operatiivisten ongelmien parissa. Tottahan se toimitusjohtajankin homma olisi sen strategian kanssa tehdä työtä, mutta kun siihen ei aika vaan käytännössä kunnolla riitä.
Tiit Paananen Skypeltä hehkutti kasvaneita käyttäjämääriä

Tiit Paananen Skypeltä hehkutti kasvaneita käyttäjämääriä

Minun ajatuksiini Kasvufoorumi istui todella hyvin, koska olen aina enemmän tehnyt, kuin varsinaisesti jaksanut suunnitella. Suunnittelemaan olen sitten oppinut kantapään kautta ja sitten taas huomannut, että ei ne asiat vaan suunnittelemalla valmistu. Hyvä tekeminen syntyy sopivanmittaisissa iteraatioissa, jossa tekemistä pystytään ohjaamaan, arvioimaan ja priorisoimaan. Tätä johdatusta oli nähtävissä useimmissa puheenvuoroissa – omaa visiota unohtamatta. Oma visio pitäisi osata vain tiivistää strategiaksi ja kuuluisaksi ohjenuoraksi, jonka perusteella sitä päätä siihen seinään hakata. Tiiivistä strategia ja tee ketterästi. Siinä tislaamani opit Kasvufoorumista.

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.