← Back to front page

Etätyö tuo parhaat ajatukset

lamppu syttyy etätöissäKansallinen etätyöpäivä lähestyy uhkaavasti. Tapahtuma pidetään tämän viikon perjantaina eli 20.9. Tällä hetkellä 619 organisaatiota on luvannut osallistua. Se on komea määrä! Uskoisin, että osallistumisen syyt ovat perinteisiä:

  • Etätyö vähentää ympäristön rasitusta, kun autolla ei jonoteta töihin.
  • Etätyö tuo isän tai äidin hieman aikaisemmin kotiin, koska työmatka ei viekään yhtä paljon aikaa kuin tavallisesti.

Minusta etätyön hyviin ominaisuuksiin kuuluu muutakin asioita, esimerkiksi paremman keskittymisen aiheuttama tehokkuus! Toimisto on sosiaalisen kanssakäymisen ja palaverien paikka. Nykyisessä avokonttorissa arvostetaan hyvässä ja pahassa sitä, että ihmisten kanssa voi pysähtyä rupattelemaan, jos he eivät ole aivan naama punaisena paukuttamassa näppistään tai korva kuumana puhelimessa. Jos näitä tuntomerkkejä ei ole, heidät voi keskeyttää. Se on aina kallista, koska keskeytyksen jälkeen pitää ladata edellinen työtehtävä taas uudestaan ajatuksiin. Tästä syystä perinteinen toimisto ei juuri sovikaan keskittymistä vaativaan työhön. Hyvät ajatukset tulevat aivan muualla.

Etätöissä on helpompi keskittyä

Etätöissä ihmiset voivat keskittyä helpommin. Silloin on mahdollista saada hieman enemmän rauhaa rakkaista työtovereista, koska keskeyttäminen ei ole fyysisesti mahdollista. Sen lisäksi pikaviestimen voi laittaa hetkeksi pois päältä ja sähköpostien jatkuvan tuijottamisen voi jättää hetkeksi väliin. Tämä on myös yrityksen etu! Ajatusten pysyessä pidempään päässä työn tehokkuus paranee. Usein tehokkuudesta seuraa kaiken lisäksi vielä tyytyväinen työntekijä.

Miksi työ ei tapahdu töissä?
Jason Friedin Why work doesn’t happen at work -niminen TED-puhe valottaa ajatusta hieman tarkemmin. Sen tärkeimpiä pointteina ovat, että

  • monien ihmisten mielestä tehokkaimmat työhetket ovat työmatkalla tai kokonaan poissa toimistolta – eli etätöissä
  • uni ja ajatustyö ovat analogisia, koska keskeytyessä molempien laatu laskee
  • palaverit ja pomot estävät työtä tehokkaasti keskeyttämällä sitä.

Tasapaino työmuotojen välillä on parasta

Toimisto on edelleen oleellinen paikka monessa työtehtävässä. Sen lisäksi etätyötä ja muita keskittymistä lisääviä toimia kannattaa ehdottomasti suosia jokaisessa organisaatiossa. Ne täydentävät toisiaan hyvin. Tästä hyvänä esimerkkinä on eräs Ambientian testaaja, joka eristäytyy muutamiksi päiviksi viikossa suorittamaan tehtäviään etätoimistolleen, koska keskittymistä vaativa työ onnistuu näin paljon tehokkaammin. Toimistopäivinä puhutaan ihmisten kanssa ja järjestetään edellytykset etätyöpäiville kuntoon.

Intoa hommiin – ja parempaa keskittymistä töihin kansallisen etätyöpäivän aikana! Toivottavasti etätyön hyvien puolien seurauksena yhä useampi organisaatio sallii sen oletusarvoisesti.

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.