← Back to front page

Etäajatuksia

737241_10151323879713485_1650125874_o”Jää sinäkin mahdollisuuksiesi mukaan perjantaina etäilemään”, kävi kehotus Ambientian intrassa alkuviikosta. Etätyö on Ambientialla hyvin yleistä, eikä kansallisen etätyöpäivän merkeissä poissa toimistolta oleminen ole mitenkään kummaksuttava asia. Itselläni ei ollut tänään kuitenkaan mahdollisuutta jäädä kotiin, sillä olin sopinut erään tapaamisen toimistolle. Vietin henkilökohtaisia etätyöpäiviä kuitenkin sekä keskiviikkona että torstaina, sillä ne sopivat paremmin sen päivien ohjelmaani, niin töiden kuin töiden jälkeisten aikataulujenkin osalta.

Kuulun niihin työntekijöihin, joilta aika usein käydään kyselemässä milloin mitäkin: mistä löytyy markkinointiesite x, missä kaapissa on kirjekuoria tai onko minulla lainata nitojaa? Autan toki mielelläni, sehän kuuluu työhöni. Mutta silloin kun täyty keskittyä johonkin isompaan kokonaisuuteen, tekee sitä mielellään ilman ylimääräisiä keskeytyksiä. Tällöin olen kokenut hyväksi vaihtoehdoksi jäädä työskentelemään kotiin. Silloin toki olen tavoitettavissa puhelimitse tai skypellä, mutta keskeytysten määrä vähenee jo huomattavasti.

Aina ei ole sopiva päivä jäädä etäilemään. Jos kotona on paljon tekemättömiä asioita odottamassa, voi saattaa etäilyn lomassa muodostua kiusaus hoitaa välillä omia asioita pois jonosta. Toki, jos työtilanne sen sallii, voi pistää työaikalaskurin hetkeksi paussille ja käydä ne pyykit ripustamassa – sekin on välillä ihan hyvä vaihtoehto. Mutta jos työ ehdottomasti vaatii intensiivistä keskittymistä, suosittelen joko mieltä vaivaavien asioiden hoitamista pois alta ennakkoon, tai etätyöpisteen uudelleensijoittamista jonnekin ihan muualle kuin kotiin.

Kotona minulla on työhuone ja ihan kunnon työpistekin, mutta silti etätöitä tehdessäni päädyn usein istumaan sohvalla läppäri sylissä. Ergonomia ei ole ehkä paras, mutta ei nyt huonoin mahdollinenkaan. Ainakin töitä tehdessä pystyy rentoutumaan ihan eri tavalla kuin jäykkiksenä toimistopöydän ääressä istuessa.

Etätöitä tehdessä on silloinkin tärkeää muistaa pitää taukoja.  Lounastauko kotona on ihan yhtä oleellinen kuin työpaikkaruokalassakin, joten muista käydä kaupassa edellisenä päivänä. Itselläni on kotosalla kaksi tassuterapeuttia, jotka pitävät omalta osaltaan huolen, että muistan välillä pitää taukoja. Joskus onkin mukava, kun voi kauniina, aurinkoisena päivänä pitää puolentunnin paussin ja lähteä koirien kanssa lenkille. Sen jälkeen jaksaa kummasti eritavalla taas keskittyä ahkerointiin. Hyvä vaihtoehto erityisesti iltojen pimetessä syksyllä ja talvella, jolloin välillä tulee harmiteltua kauniina päivänä toimiston ikkunasta ulos katsoessa, jotta kaunis aurinkoinen päivä ehtii menemään moneen kertaan pimeän puolelle, ennen kuin pääsee lenkille asti.

Itse olen erittäin iloinen siitä, että tehtäväni ja työpaikkani mahdollistaa etätyöskentelyn silloin kun koen sen sopivaksi. Tylsimmästäkin tehtävänannosta suoriutuminen voi helpottua kummasti, kun saa itse valita missä sen hoitaa.

(Etä)työskentelyn iloa kaikille!

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.