← Back to front page

Teollinen internet – uusi teollinen vallankumous – nyt saatavilla netissä

Uusi teollinen vallankumous on alkanut. Nyt se tapahtuu netissä. Tätä muutosta kuvataan teollinen internet –nimisellä käsitteellä. Se tarkoittaa älykkäiden laitteiden ja analytiikan sekä ihmisten työn tehokasta yhdistämistä teollisissa- ja palveluprosesseissa.

Palveluliiketoiminta mullistui jo

Internetin merkitys palveluliiketoiminnan nopeassa muutoksessa on ollut valtava. Nopeat tietoliikenneyhteydet, erilaiset joukkoustamisen mahdollisuudet, digitaalinen jakelu ja  sosiaalisen median nousu ovat muokanneet kaupan ja median liiketoimintamalleja ja -prosesseja rankalla kädellä uuteen uskoon. Kehitys on vielä alussa ja mullistukset jatkuvat varmasti. Nykyisessä tilanteessa voittajia ovat olleet esimerkiksi Googlen, Facebookin, Twitterin ja SalesForcen kaltaiset yritykset. Vähittäiskaupan perinteiset toimijat kohtaavat puolestaan yhä lisääntyvää kilpailua esim. Zalandon, eBayn ja Amazonin kaltaisten toimijoiden suunnalta. Viihdeteollisuuden puolella Supercell, Rovio, Netflix ja Spotify ovat kukin jakaneet markkinan uudelleen omilla alueillaan. Erityisesti Supercellin tapauksessa on nähty miten täysin ennenkokemattoman nopea kasvu ja kannattavuus on mahdollista digitaalisen jakelun kautta. Samaa todistaa myös uusimman  GTA 5 -pelin kolmessa päivässä saavuttama miljardin dollarin myynti (http://www.reuters.com/article/2013/09/20/entertainment-us-taketwo-gta-idUSBRE98J0O820130920). Seuraavaksi vastaava mullistus tapahtuu teollisuuden puolella. Se tulee olemaan nopea ja aiheuttaa markkinoiden jakamista uudelleen aivan vastaavalla tavalla, kuin palveluliiketoiminnassa on käynyt…

Teollisen Internetin resepti

Viime vuosien aikana on selkeästi ollut havaittavissa seuraavien teollisuuteen vaikuttavien muutosvoimien ja trendien konkretisoituminen:

  • älykkäät koneetteollinen-internet
  • internet of things (tai Internet of everything)
  • Big Data
  • tiedon visualisointi ja kehittyneen analytiikan nousu

Nämä kehitysaskeleet yhdistettynä integraatiomahdollisuuksien, telematiikan, paikkatiedon sekä konerajapintojen ja –oppimisen kehitykseen tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia tehostaa ja uudistaa teollisia prosesseja vallankumouksellisillä tavoilla. Osa asiantuntijoista (ks. esim. http://www.cio.com/article/733728/The_Industrial_Internet_The_Next_Great_Economic_Revolution) arvioikin tämän kehityksen tarjoavan mahdollisuuden yhtä merkittävään tuottavuuden nousuun kuin teollinen vallankumous sekä internet-vallankumous omilla alueillaa aiemmin. Tätä kehitystä kuvaamaan GE kehitti käsitteen Teollinen Internet. Se tarkoittaa juuri internetin mahdollisuuksien omaksumista teolliseen käyttöön.

Tiivistettynä kyseessä on uudenlainen liiketoimintalähtöisyys. Tuotantoprosesseja, tuotantovälineitä kuten teollisia koneita ja välineitä, laivastoja sekä fasiliteetteja voidaan seurata, ohjata ja hallita sekä optimoida tehokkaammin kuin koskaan ennen. Sen tekevät mahdolliseksi älykkäät koneet, kehittyneempi monitorointi sekä optimointi- ja oppimiskykyiset tietojärjestelmät. Teollisten laitteiden yhdistäminen tällä tavalla antaa säästöjen lisäksi myös mahdollisuuden rakentaa täysin uusia liiketoimintamalleja ja arvoketjuja. Mielestäni juuri uusissa liiketoimintamahdollisuuksissa on suomalaiselle teollisuudelle ja yhteiskunnalle suuri mahdollisuus. Myös perinteisesti vahvoilla toimialoillamme on jälleen mahdollisuus tuottavuuden nostamisen sekä innovaatioiden avulla palata kasvu-uralle ja vallata uusia markkinoita.

Teollinen Internet käytännössä

Hyvä esimerkki teollisesta internetistä ovat etäluettavat sähkömittarit. Myös useat muut yritykset hyödyntävät jo teollista internettiä omassa liiketoiminnassaan oman sekä asiakkaidensa liiketoiminnan tehostamiseen. Mahdollisuuksia löytyy sekä:

  • tuotannon
  • jakelun, että
  • prosessiautomaation puolelta

Hyviä esimerkkejä ovat teollisten konevalmistajien tarjoamat monitorointi- ja optimointipalvelut, joiden avulla asiakasyritykset voivat puolestaan tehostaa omia prosessejaan ja optimoida tuotantovälineiden käyttöään. Teolliseen internettiin liittyykin merkittäviä mahdollisuuksia tiivistää asiakkaan ja toimittajan välistä sidettä. Tätä kautta on mahdollista luoda uutta liiketoimintaa ja lisäarvoa, kuten älykästä huoltotoimintaa nykyisen liiketoiminnan oheen tai esimerkiksi lisätä täysin uusia ulottuvuuksia yrityksen omiin tuotteisiin.

Mielenkiintoisen tästä kehityssuunnasta tekee se, että tässä vallankumouksessa parhaiten positioituja ovatkin yllättäen perinteiset jo markkinoilla olevat toimijat, joille avautuu uusia mahdollisuuksia laajentaa ja tehostaa olemassaolevaa liiketoimintaansa. Valta ei siis vaihdu vallankumouksessa – mikäli vain toimitaan ajoissa. Toimia tarvitaan nyt. Tästä syystä on erityisen hienoa että teollinen internet on saanut julkisuutta Suomessa. Tehokkaimpana suomalaisen teollisen kentän herättelijänä on toiminut teollisen internetin tärkeyden ja mahdollisuudet jo pitkään tunnistanut Konecranesin Pekka Lundmark. Hän on nostanut ilmiön esille blogissaan (http://www.teknologiateollisuus.fi/fi/uutishuone/blog/2013-8/teollisuuden-uudistuminen-on-suuri-mahdollisuus) sekä lukuisissa haastatteluissa. Myös VTT:llä on aiheeseen liittyvä kehitysohjelma (http://www.vtt.fi/research/spearhead_iot.jsp?lang=en) ja yleensäkin aihe saa lisääntyvässä määrin palstatilaa mediassa.

Olemme Ambientialla jo muutaman vuoden ajan konkretisoineet teollista internettiä asiakkaiden kanssa uudeksi liiketoiminnaksi. Tästä syystä pyrimmekin omalta osaltamme nostamaan yritysten tietoisuutta ilmiöstä – sen tunteminen on suomalaisen teollisuuden etu. Joko olemme mukana tässä vallankumouksessa – tai joudumme kumouksen kohteiksi.

Juttusarjan aiemmat osat:
Matkalla kohti teollista internetiä, osa 1

One Response to “Teollinen internet – uusi teollinen vallankumous – nyt saatavilla netissä”

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.