← Back to front page

Liferayn ensimmäinen Developer Conference – pienen kaupungin pojat isolla kirkolla

Kaikkien aikojen ensimmäinen Liferayn kehittäjäkonferenssi, DevCon, järjestettiin 9.-10.10. Berliinissä, Saksassa. Edustushommiin paikalle päästettiin Ambientian Joensuun toimistolta tehokaksikko, Lauri ja Toni. Tavoitteena ei ollut enempää eikä vähempää kuin oppia uusia jippoja Liferay-kehitykseen liittyen, samalla muihin kehittäjiin ja heidän toimintatapoihinsa tutustuen. Isona osana konferenssin agendaa oli tuleva Liferayn 6.2 versio ja sen uudet ominaisuudet.

Liferay 6.2 käyttöliittymävallankumous

Olaf Kock esittelemässä Liferayn käyttöliittymävallankumosta

Liferay 6.2

Yleisesti ottaen hyppäys Liferayn 6.1 versiosta seuraavaan on iso. Moni paikalla ollut oli sitä mieltä, että näiden muutosten myötä uuden versionumeron olisi pitänyt alkaa numerolla 7. Innostuneimmat puhuivat jopa kokonaisen major-versionumeron (tai parin) väliinjättämisestä. Yleisesti ottaen kaksi näkyvintä muutosta on Liferayn oletusteeman päivittäminen 2010-luvulle ja hallintapaneelin uudelleenorganisointi. Liferayn oletusteema, tuo mihin moni kehittäjä on vuosien varrella kehittänyt jonkinlaisen viha-rakkaus-suhteen, tulee siis päivittymään rajusti. Sen pohjana käytetään AlloyUI:n versiota 2.0, joka taas käyttää Bootstrappia. Teeman lisäksi siis hallintapuolen organisointiin on käytetty reilusti aikaa, ja toiminnot onkin saatu järkevämmin ryhmiteltyä erilaisiin kategorioihin. Tämän lisäksi portaalin ja sivustojen hallinta on eriytetty kokonaan toisistaan. Muutosten avulla on päästy eroon siitä hirviöstä, millaiseksi Liferayn hallintapaneeli oli aikojen saatossa muodostunut. Hallintaominaisuuksien uudelleenjärjestelystä lisätietoja ja -perusteluja voi löytää esimerkiksi Jorge Ferrerin blogikirjoituksista.

Teknistä kehitystä

Teknisesti isoimpia uutuuksia, ainakin näin sovelluskehittäjän silmään, oli uuden frameworkin, Application Display Templatesin esittely. ADT:n avulla portlet-näkymien kustomointi on entistä helpompaa, eikä käytännössä vaadi edes sovelluksen uuden version lataamista palvelimelle. Ulkoasua, rakennetta ja jopa toiminnallisuutta voidaan siis muokata suoraan lennosta. Näiden lisäksi kovasti hehkutettuja asioita olivat OSGI-tuki, sandboxing, suuria muutokia ja parannuksia kokenut staging, sekä roskakori, joka mainospuheiden mukaan pitäisi olla helppo ottaa käyttöön myös omissa toteutuksissa.

Muita buzzwordeja DevConissa olivat mm. inline-editing, Freemarker ja autocomplete. Mielenkiintoista oli se, miten paljon Freemarkerin käyttöä tuotiin esille, ja miten siihen oli saatu paljon kattavammin ominaisuuksia kiinni (mm. autocomplete) kuin Velocityyn. Tuntui että Velocity olisi menneen talven lumia, aivan kuin Freemarker on vastaus kaikkeen. Freemarkerin ei kuitenkaan suoraan sanottu korvaavan Velocityä, vaan lähinnä sitä vain tarjottiin Velocityn rinnalle toisena, “parempana” vaihtoehtona.

Responsiivisuus ja sivujen luonti

Liferayn 6.2 versiossa on myös panostettu responsiivisuuteen, esimerkiksi kaikkien oletus-layouttien luvataan olevan responsiivisia suoraan pakasta vedettynä. Lisäksi etenkin sivujen esikatselu vaikutti kätevältä ominaisuudelta, kun kehittäjä voi tarkastella luotua sivua erilaisissa tiloissa. Esimerkkinä vaikkapa mobiilinäkymä, jossa voit itse määritellä käytetyn mobiililaitteen näytön koon. Mobiililaitteisiin liittyen mainittiin myös, että Liferayn omissa sovelluksissa on pyritty käyttämään hyväksi laitteiden natiivikomponentteja, jolloin esimerkiksi päivämääräkentän tarkempi toiminta riippuu täysin laitteesta millä sovellusta käytät. Tällä on pyritty parantamaan mobiilikäyttäjien käyttökokemusta, joka erityisesti hallintapuolella on ollut selkeästi muuta portaalia jäljessä. Muutenkin HTML5-käyttöä suositeltiin kovasti, josta tietysti muodostuu aina pientä keskustelua HTML5:n ja vanhojen selainten muna-kana-ongelmasta. Ja tähän oli tarjottiin tietenkin perinteistä vastausta, että käyttäjät eivät päivitä selainta kuin pakon edessä, jonka takia vanhoista selaimista ei ikinä päästä eroon, jos palveluntarjoajat jatkavat vanhojen selainten tukemista.

Yhteenveto

Itse tapahtumasta vielä sen verran, että oli todella mielenkiintoista tavata muita Liferay-kehittäjiä ja kuulla heidän mielipiteitään konferenssista, Liferay 6.2:n uusista ominaisuuksista sekä yleisestikin Liferay-kehittämisestä. Hauska yksityiskohta oli myös se, että väkilukuun suhteuttena Suomessa oli eniten Liferayn foorumeille rekisteröityneitä käyttäjiä!

Suomessa aktiivisimmat Liferay-käyttäjät!

Väkilukuun suhteutettuna aktiivisimmat Liferay-käyttäjät

Kyseessä oli minulle henkilökohtaisesti ensimmäinen reissu Liferayn järjestämään tapahtumaan, ja mikä olisikaan ollut parempi paikka tälle kuin ihkaensimmäinen DevCon. Toivottavasti näitä tulee jatkossa lisää! Reissun aikataulu oli sen verran täyteen ahdettu, että Berliiniin tutustuminen jäi toiseen kertaan, kun turistikierros kattoi matkat lentokentältä hotellille ja takaisin, sekä hotellin ympäristössä noin korttelin sisällä tehdyn pienen ekskursion. Tämä ei kuitenkaan päässyt sen kummemmin häiritsemään, koska niin paljon uutta ja mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa oli myös itse konferenssissa. Liferayhin liittymättömiin aktiviteetteihin kuului mm. hollantilaisten Liferay-kehittäjien järjestämä Foosball-turnaus, johon Ambientian edustusjoukkue luonnollisesti otti osaa. Kyytihän oli suhteellisen kylmää, mutta vastapelaajilta tuli paljon kiitosta hyvästä urheiluhengestä ja asenteesta. Onneksi olemme lahjakkaampia Liferay-kehittäjiä kuin Foosball-pelaajia!

Historian ensimmäinen Liferay-kehittäjäkonferenssi

Kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen Liferayn kehittäjäkonferenssi

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.