← Back to front page

Globaali sosiaalinen intranet 50 % kustannustehokkaammin

global

Globaali sosiaalinen intranet on haasteellinen toteutus. Oikein työkaluin sekin onnistuu.

Erilaisista sosiaalisen intranetin ympäristöistä väännetään jatkuvasti kättä. Isojen ympäristöjen kohdalla ongelmaksi nähdään usein ympäristöjen skaalautuvuus sekä sopivuus globaaliin käyttöön.

Kuulin viime viikolla Piilaaksossa vieraillessani saksalaisen terveysalan yrityksen B.Braunin tarinan heidän intranettinsä rakentamisesta Michael Volkmarin kertomana. Haasteita projektille loivat yli 50 000 työntekijän organisaatio sekä 61 eri maata sekä aivan lukematon määrä eri toimistoja eri maaorganisaatioissa.

Vuonna 2006 käyttöön oli otettu SAP:n portaalituote ja siitä tehtiin Braunin ensimmäinen globaali intranet. Lokalisaatio ja käyttöönotto jokaiseen maahan vei kuitenkin noin kolme kuukautta aikaa ja ympäristö oli varsin vaikeakäyttöinen. Braunissa otettiin tämän jälkeen Atlassian Confluence käyttöön 2007, mutta vain tiimien kollaboraatioon irrallaan intranetistä. Vei kuitenkin vielä pari vuotta ennen kuin Braunilla todettiin, että itse intranetin osalta mitta alkaa täyttyä. Volmarin mukaan tunnustettiin tosiasiat, joka on tämän kokoluokan yrityksessä iso asia. Yleensä it-johdon on helpompi vyöryttää menneisyyden ongelmia toimittajan niskaan ja tukeutua tulevassa ison ohjelmistotalon tulevaisuudenlupauksiin. Nyt kuitenkin todettiin, että metsään on menty ja sieltä ei pääse kuin kapeaa polkua takaisin.

Päätettiin siis tehdä kerralla kunnollinen intranet. Sellainen jonka kaikki tuntisivat omakseen ja joka toimisi aidosti sosiaalisesti. Yli 50 000 työntekijän yrityksessä nämä kaikki ovat hyvin merkittiviä asioita.

Alustaksi valittiin selvityksen jälkeen Atlassianin Confluence ja toimittajaksi valikoitu paikallinen saksalainen Atlassianinin platinakumppani. Uuden intranetin toteutukseen varattiin aikaa lähes vuoden verran, joka minustakin kuulosti varsin realistiselta aikataululta globaalille yritykselle.

B.Braunin edustajan Volmarin mukaan Confluencella rakennettu intranet maksoi 50 % vähemmän, kuin mitä he olisivat Sharepointilla tai Jivellä tehdystä toteutuksesta joutuneet maksamaan. Lisäksi käyttöönotto eri maihin vei aikaisemman SAP-toteutuksen kolmen kuukauden sijaan vain kaksi viikkoa.

Palvelinympäristönä käytettiin aluksi Windows Server 2008:aa, mutta Braun halusi vaihtaa sen kuitenkin suorituskykyisempään Linux-vaihtoehtoon.

Lopputuloksen osalta esitys tiivistyi kahteen asiaan helppokäyttöisyyteen ja yksinkertaisuuteen. Niiden ympärille rakentui sitten sosiaalinen vuorovaikutus, joka on saanut kiitosta käyttäjiltään.

Leave a Reply

  • (will not be published)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.