← Back to front page

Teidät on haastettu – UFTC IX on täällä!

Meillä alkoi urheiluhaaste! Great Place to Work -gaalassa viikko sitten Ville pääsi lavalle punnertamaan Mikko Leppilammen kanssa. Mistä ihmeestä oikein on kyse? Ultimate Functional Training Challenge on jälleen ajankohtainen: tässä hiukan haasteen taustoja ja nykymenoa.

Ensimmäiset askeleet kohti ultimaattisen funktionaalista treenaushaastetta otettiin vuonna 2008: tuolloin Matiaksen näppikseltä kirposi Ultimate PushUp Challenge. Tavoitteena oli punnertaa elokuussa niin monta punnerrusta kuin mahdollista, ja maagiseksi rajaksi asetettiin tuhat pistettä. Tasatunnein tehtäväksi ajastettu urheilusuoritus – toki muulloinkin sopi harjoitteita tehdä! – kirjattiin Confluenceen. Kisaan osallistui kaikkiaan 24 ambientiaania ja punnerruksia kertyi yhteensä peräti 34 528!

Ambientia Markon treeni

Markon vetämä kehopainotreeni, tee perässä!

Punnerruskisan jälkeen oli muutama yksittäinen haaste, kuten työmatkapyöräilyä, mutta järjestäytyneempi toiminta kyti mielissä. Ideoita heiteltiin ja ensimmäinen jotakuinkin nykymuotoinen Ultimate Functional Training Challenge urheiltiinkin alkuvuodesta 2011. Tuolloin jokainen suoritus pisteytettiin erikseen ja kunkin tavoiteltu pistemäärä oli 5000. Punnerruksesta, askelkyykystä ja vatsalihasliikkeestä tienasi pisteen, leuanvedosta kolme, lihasvoimalla tehdystä työmatkasta 20-40 pistettä kilometriä kohden ja niin edelleen. Nyt maanantaina 9.2. alkanut UFTC on jo yhdeksäs, ja pisteitä saa nykyisessä versiossa myös työajan ulkopuolella tapahtuvasta liikunnasta: tavoite on 12 000 pistettä ja aikaa niitä kerryttää on toukokuun loppuun asti. Määriteltyjä lajeja on yhteensä 16, joista 11 on työpäivän mittaan tehtäviä suorituksia, kuten portaiden kävelyä, lankutusta ja punnerruksia. Lihasvoimalla kuljetut työmatkat löytyvät myös erikseen pisteytettynä ja yrityksen järjestämiin harjoituksiin osallistuminen yhtä lailla. Tällä hetkellä järjestettynä on kahvakuulailua, lenkkeilyä ja sählyä. Omat vapaa-ajan suoritukset lasketaan 100 pistettä per tunti, jolloin suorituksen on oltava vähintään tunnin mittainen ja suoritukseksi lasketaan hiki pinnassa tehtävä toiminta.

Olen ensi kertaa mukana UFTC:ssa ja alkuviikon saldoni pankissa on kolmen ja puolen päivän jälkeen 832 pistettä: olen kävellyt työmatkoja, käyttänyt portaita hissin sijaan ja vapaa-ajallakin on tullut huhkittua. Kokemuksia UFTC:stä voi lukea myös aiemmista blogeista. Aamuisten kahvakuulatreenien vetäjä joutui perumaan, mutta tilanteen paikkasi hienosti Marko vetämällä omaan painoon perustuvat treenit – kuusi ambientialaista hyppimässä kyykkyhyppyjä umpihangessa oli monen ohiajaneen mielestä kiintoisa näky, mutta mitä sitä ei tekisi pisteiden eteen! Kilpailuhenkisenä ihmisenä olen täysin UFTC:n kohderyhmää, mutta taustalla on myös tietoinen päätös pitää omasta fysiikasta hyvää huolta. Parasta on kilpailla itseään vastaan! Liikunnan myötä tasapaino ja koordinaatiokyky paranevat, uni maittaa ja ylipäätään yleinen virkeystaso on korkeammalla. Mieli on sitkeämpi ja tietotyöläisen arkea jaksaa puurtaa keveämmin!

Ambientia UFTC MattiJ

Matti pulkkailun lomassa Snow Eventissä

Toki liikunta on Ambientialla roolissa muutoinkin kuin haasteiden aikaan: kuka tahansa voi pyytää jotain lajia kokeiltavaksi, jolloin järjestetään mahdollisuus tutustua uusiin urheilulajeihin kustannuksitta. Tapahtumien aikaan meillä on usein myös urheiluosuus – olympialaisia, norsupalloa ja lumirientoja – joiden aikana pääsee viettämään reipashenkisesti aikaa työkavereiden kanssa. Niiden aikana tulevat muutkin kuin lähimmät työkaverit paremmin tutuiksi ja rento yhdessäolo madaltaa kynnystä olla yhteydessä muutoinkin. Suosittelen todella lämpimästi oman UFTC:n aloittamista jokaisella työpaikalla! Suunnittelu vaatii hiukan aikaa ja jonkin verran pohdintaa, mutta palkintona on mainiota menoa, yhteisiä tavoitteita ja ennen muuta roppakaupalla virkeämpää mieltä!

ps. Oletuksilla, että keskivertoambientiaani painaa noin 70 kg, nostaa punnerruksessa 70% massastaan noin 20 cm pystysuoraan ylöspäin ja että alasmenovaiheessa hän joutuu käyttämään noin 50% nostotyöhön vaaditusta energiasta, on ensimmäisen punnerrushaasteen aikana yhteensä tehtyjen punnerruksien kokonaisteho 2489 kW. Paljonko teiltä löytyy tehoja?

One Response to “Teidät on haastettu – UFTC IX on täällä!”

  1. Hilla von Essen

    Tämän mainion laskelman kokonaistehoista teki aikoinaan Antti Järvinen, joten kunnia sinne minne kunnia kuuluu!

    Juuri nyt UFTC:ssa on 42 osallistujaa ja he ovat suorittaneet 22755 pistettä – liikunnallista perjantaita kaikille!

    Reply

Leave a Reply

  • (will not be published)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Please, leave us a message and we'll contact you.
You can also contact our Service Desk by phone +358 290 010 500 or email servicedesk@ambientia.fi.